seci fotóalbuma - 2017 Maldives

2017 szeptember 11-23.

Angaga & Vilamendhoo


Angaga (2017 szept 11-17, beach bungi/félpanzió) + Vilamendhoo (2017 szept 17-23, beach jacuzzi bungi/teljes panzió)
Szervezés repülés: saját, szigetek: Admiral Travel
A nyaralás célja idén (a szokásostól eltéroen!) a teljes kikapcsolódás/pihenés volt. Ezt maradéktalanul sikerült teljesíteni :)

Fotóalbum2017 09 11
Szeptember 11.
Utazás és érkezés Angagára
Indulás Londonbol, a Sri Lankan esti gépével, 11 óra Colomboig, ott 50 perc van az átszállásra, de ez kb 1 kapunyi távolságot jelent a reptéren. Ez a járat azért nagyon jó, mert végig lehet aludni a meglehetosen hosszú út elsö menetét, utana Colomboból Malé csak egy órás hoppanás. A Sri Lankan teljesen korrekt, normális méretu ülések, korrekt étel/ital választék, jegyvételkor ingyen kiválaszthato ülés, 2/4/2 ülés-osztás a gépen a soron belül. Érkezés Maléra kora délután, sajnos Angagára csak 17:20-as gép lesz, két órát el kell még ütni a váróban. Az idö szomorkás, esik is néha, de ki is süt a napocska, nézzük a hidroplánokat, amint jönnek/mennek.

A hidproplán jópofa 15 utas + 3 fö személyzet, szépek a szigetek felülröl, csinálunk egy tiszteletkort Angaga körül, majd közli a pilóta, hogy ide most nem szállunk le, mert "nem megfelelöek a viszonyok". [Kitérö: a "nem megfeleloek a viszonyok"-ról csak annyit, hogy Angagán a bungink a hidroplan-leszállóval szemben volt, szóval láttunk mindent, azt is, amikor olyan hullámok voltak, hogy a csomagok jó részét megfürdették, amikor ki/bepakolták. Viszont "érdekes módon" a Rangalira leszállt két gép személyzete nagy vidáman együtt mentek a szállásukra. Gondolom szulinapi buli volt...]

No ez is jól kezdödik! Conrad Maldives/Rangali Island-on szállunk le, már igencsak sötétedik. Szervezik a speed-boat-os vissza-transzfert, aztán már totál sötét lesz, speedboat sehol. Aztán kiderül, hogy mégsem speedboat (merthogy meglehetösen hullámzik), hanem dhoni lesz belöle! "Kicsit" aggódunk, a fene se tudja, hogy ez a dhoni egy széles, hullámokat egészen jól kiegyenlítö hajó. Az aggódásunk felesleges, kb 1 óra hajókázás után megérkezunk Angagára, a tenger teljesen le is csillapodik, csodálatos csillagos az égbolt mire megérkezünk. Még nyitva az étterem, kapunk vacsorát is, ami igazán jól esik a 24 órás utazási tortúra után.

Videók itt: Érkezés

2017 09 12
Szeptember 12-17.
Angaga - bungi/étterem/sziget belseje
Megkapjuk a 106-es parti bungit, ami a hidroplán/hajókikötö oldalán van (bár fórumos ajánlások alapján másikat szerettünk volna) és így jártunk jól, mert ez a sziget szélcsendes oldalán volt, itt mindig tudtunk az öbölben sznorizni/úszkálni, míg a másik oldalon nagyon hullámzott, panaszkodtak is a vizibungisok rendesen.

A bungi kifogástalan, egyszerü, tiszta, semmi nagy luxus, de mégis minden megvan, ami kell. A fehér homokos part kb 10 méterre, onnan újabb 10 méter és ott a lagúna! A szobában kényelmes ágy, hütöszekrény, müködö klíma, safe, vízforraló+tea+kávé, a fürdöszoba is minden igényt kielégít (ugyan nem nyitott). A teraszon fotelek, függöágy. Kell ennél több? Nagyon hasznos volt, hogy a hátsó bejáratnál volt lábmosó, így nem vittük be a szobába a homokot a partról.

Az étterem családias, természetesen "mezitlábas", mindenkinek kijelölt asztala és pincére van az teljes tartózkodás idejére. Ali kedves srác volt, második napra már megtanulta, hogy nekunk a reggelihez milyen tejeskávé jár :) Félpanzión voltunk, reggeli/vacsora, italok nélkül. Tekintetbe vége, hogy semmittevés a terv ez böven elég is. Az ételválaszték teljesen jó, reggelire van frissen készített omlett/tükörtojás, sokfajta "száraztáp", joghurtok, gyümölcsök, péksütemények, gyümölcslevek, kávé/tea, többfajta kenyér, süteményfélék. Még curry-t is lehet reggelizni!

Ami nincs illetve nagyon hiányos a választék: felvágottak és sajtok, ami van az felejthetö, szóval ezt ne várja senki sem. Vacsorára mindig van grillezett vagy másmilyen hal, nagyon jó marhaszeletek/steak, csirke (még rántott csirke is volt!), sokfajta curry, igen jól elkészített rizsekkel, tészák. És ami az extra bónusz: isteni finom sütemények vannak minden este, legalabb 8-10 féle! A fogyózást nem is érdemes megkisérelni... Az italok ára teljesen korrekt, kb harmadannyiba jött ki, hogy rendeltünk, mintha "drinklusive" ellátást kértünk volna, igaz, hogy nem gördítettünk le napi 5 koktélt fejenként. Jegyzem meg aki a vizen akar spórolni simán felforralhatja, majd lehütheti a csapvizet, teát/kávét mi is abból csináltunk.

Van egy kis bár is az étterem mellett és a "puccos" vizibungik végén a sunset/napnyugta bár, ahova ki lehet ülni nézni a naplementét avagy a naplemente elött kb 10 perccel érkezö felhöket :) Sokfajta koktél, talán túl sok is, hogy mind jó legyen. Viszont kérhetsz kókusztejet is, kókuszból kiszürcsölve egy ötösért (+Áfa+köfa).

Free-wifi van az étterem környékén, meg pl nekünk a bunginál is müködött, viszont csak a Facebook/Messenger ment, semmi másfajta protocolt használó dolog nem müködött (email/http/stb). A fizetös wifi müködött rendesen, de ne várjunk európai sebességet.

Van a szigeten pingpongasztal (én azt hittem a kínaiak tudnak játszani, de ez csak sztereotípia!), kiskönyvtár, ajándékbolt (lehet képeslapot küldeni!), focipálya, teniszpálya.

2017 09 12
Szeptember 12.
Angaga - napfény és zivatar
Idöjárás: az elsö reggel csodálatos idö volt, majd beborult és felhön-keresztüli napsütés volt vagy 3 napig, esegetett is idönként. Ezt nem is bántuk, legalább így nem égtünk rongyosra. Aztán csodálatos napos idö lett, egy-két pár perces zuhival.

Maga a sziget picike, kb 10 perc alatt körbesétálható, a part szinte végig eredeti/fehér homokos, csak az egyik csücsöknél van színes homokzsákokkal megtámogatva. A növényzet dús, pálmák, mangróve-félék mindenhol, a gémek pár méteres közelségbe engednek magukhoz. Van még egy csúnya fekete madár, ami a kakas szerepét töltötte be ;) A sekély vízben a part mellett millószámra az apróhal és tucatszám a bébicápák. Elöször futkos az ember hátan a hideg, hogy cápák "között" kell bemenni a vizbe, de ez kb egy napig tart. A reef-böl mi csak a kikötö oldalán levöt láttuk, azt is leginkább csak belülröl - a többi részen túl erös volt a hullámzás a szél miatt. A korallok nem nagyon élnek, de a méteres vízben is látni csodaszép halacskákat, én még kicsi ráját is láttam.

Kínai túrista viszonylag nagy százalékban (30-40%) elöfordul, de egyáltalán nem voltak zavaróak, mindenhol teljesen kultúráltan viselkedtek (nem volt hangoskodás és hasonló) Járják a szigetet a selfie-stickes telefonjukkal vagy a kamerájukkal és kattogtatnak. Mivel kicsi a sziget 1-2 nap alatt lecseng a lelkesedésük! Vannak orosz turisták is, de teljesen normalisak voltak azok is. Másokkal nemzetiséggel leginkább csak a reggeli/vacsora alatt találkoztunk. A magyar búvároktató lány éppen szabin volt.

2017 09 13 Szeptember 13.
Angaga
Angaga szigetén készült videok
Angaga Reef/koralzátony

2017 09 13
Szeptember 13.
Angaga - amikor nem süt a nap
Ilyen a sziget, amikor felhös az idö!

2017 09 14
Szeptember 14.
Angaga és a kócsag
Van nagy kócsag és kis kócsag. Meg pici halak milliószámra a part mentén. Indulhat a halászat!

2017 09 15
Szeptember 15.
Angaga - csodás napsütés
Ilyen a sziget, amikor süt a nap!

2017 09 15
Szeptember 15.
Angaga - napfelkelte és naplemente
Hajnalban és este...

2017 09 16
Szeptember 16.
Angaga - még egy csodás nap!
Napocska, felhöcske...

2017 09 16
Szeptember 16.
Angaga - naplemente
Persze a felhök megjönnek, pont akkorra, amikorra a nap épp lemenni készül.
Good-bye Angaga!

Hello Vilamendhoo!
Szeptember 17.
Angaga => Vilamendhoo
A kaland még Angagán kezdödik, ahol a recepciós sráccal beszélve megtudja, hogy a szomszéd szigeten folytatjuk a nyaralást. És hogy milyen hülyeség már elhidroplánozni Maléra, meg onnan vissza, amikor lehet látni Vilamendhoo Angagáról! Azt mondja, majd elintézni, hogy ne kelljen már ezt a tortúrát csinálni, áthajózunk és kész.
A kis naiv! Kapunk is egy ajánlatot a TUI/Gulet/stb telepitett Franciskájától, hogy "Persze, megoldható, mindössze 380 dollárt kell fizetni érte" Merthogy mi úgy foglaltunk, hogy transzfer oda-vissza mind a két szigetre. Feleségem beszél vele, felnevet az összegen, és gyakorlatilag ráb@ssza a telefont. No jó, végül is igaza van, tényleg így foglaltuk, mert a TUI nem képes magától automatikusan észrevenni, hogy a két foglalt sziget egymás mellett van és megszervezni a transzfert. Nyilván nekik így kényelmes.
Másnap ismét csöng a telefon, Franciska hív és örömmel értesít, hogy mégiscsak átvisznek másnap reggel Vilára, ingyen. Szóval érdemes megpróbálni, nekünk összejött...
[A dolog másik oldala, hogy az Admiral Travel/Miklós is "nyomhatta" volna ezt a sziget-közi transzfert kicsit keményebben.]
No szóval átmotorcsónakoztunk stílusosan (ketten, 4 fö személyzettel] Vilamendhoo-ra, dobszólóval + koktéllal fogadtak. Good-bye Angaga! => Hello Vilamendhoo!

2017 09 17
Szeptember 17.
Vilamendhoo
Rezidenciánk, valamint a háziállatunk.
Jacuzzis villát foglaltunk és azt is kapunk, itt is a kikötöi oldalon (225). Ez már az adult (csak felnöttek) részen van, elég közel a vizisport-centrumhoz és az éttermünkhöz.
A bungink ikerbungi, a nagy többség ilyen. Nem zavaró, feltéve persze, hogy a szomszéd csendes :) Lehet, hogy minket utáltak, mert én jól összeszedtem egy kiadós takonykórt és prüszköltem/köhögtem éjjelente elég sokat. A klíma itt sokkal zavaróbb volt, mint Angagán, volt ugyan ventilátor is, de annak meg a sebességét nem lehetett szabályozni. Nyitott fürdöszoba/WC volt, a jacuzziban is jót lehetett napozni. Viszont nem volt "kerticsap", lehetett merökanállal locsolgatni a homokot a lábunkról. Volt minibár is a szobában (elborzasztó árakkal persze, mint mindenhol a világban), a hütö persze ezekkel volt tele, de azért befért egy pár kis üveg víz is. A TV itt is felejtös, bár nagyon nem igényeltük.

2017 09 18
Szeptember 18.
Vilamendhoo
Pool-bar és étterem, valamint pálmák és beach.
A parti pálmás/mangróvés sáv itt is kb 10 méter, majd jön a fehér homokos part hiánya :( Ezen a részen már teljesen elfogyott a part, de legalabb nincs nagyon homokzsákozva. A túloldalon meg a bungik jó messze vannak a parttól (vagy 30 méterre), igaz ott - a jacuzzis bungiknál legalábbis - van még szép széles fehér parti sáv. A szigetnek egyébként egy jó része (az "olcsóbbik", nem jacuzzis-bungis része) már kö-gátakkal illetve homokzsákokkal van körbevéve/megtámogatva, ami eléggé lehangoló látvány.
Itt fix az étterem, de nem fix sem az asztal, sem a pincér. Azért ez nem okoz nagy gondot, jó sok asztal van, sokkal több, mint vendég egyszerre, 20%-nal több foglalt asztalt sosem láttunk, de a tipikus az olyan 10% körül lehetett. A kilátás a medencére/pálmákra néz, lehet bámészkodni :) A prezentálás egy kicsit puccosabb, mint Angagán, a választék is egy picit bövebb, de nem igazán éreztünk lényeges különbséget a kettö között. Amiben Vila jobb volt az a reggeliknél levö sajt- és gyümölcslé-választék. Ebéd és vacsora nagyjából hasonló, a hús-ételek színvonala szerintünk megegyezik az Angagán tapasztalttal, a sült-rizs (fried rice) itt rosszabb illetve többnyire nincs is. Ital itt sincs befizetve, ugyan kb 20%-kal drágább, mint Angagán, de azt a napi 1-1 koktélt illetve 1-1 sört az étkezéshez vidáman kihozzuk a keretböl, ennél többet meg nem is kivántunk.
Wifi jár minden szobához két bejelentkezési/eszköz lehetöséggel, kérésre a központ törli az eddigi eszközt egy telefonhívásra. Ez a kód müködik a bungiban, meg az étteremben, viszont idönként újra és újra be kell logolni (pl minden reggel). Ezzel együtt lehet élni, a sebesség/megbízhatóság is egészen tisztességes volt.
Itt is van pingpong asztal (senkit sem láttunk játszani), búvárközpont magyar lánnyal (Orsi), kiskönyvtár, ajándékbolt.
Kínai túrista viszonylag kevés (20%), sokkal több az európai, skandináv és orosz vendég. Mi leszámítva a sziget körbesétálásokat nagyrész az adult-only részen voltunk, gyerekes családokkal így nem igazán találkoztunk.
2017 09 18 Szeptember 18.
Vilamendhoo
Vilamendhoo szigetén készült videok
Vilamendhoo Reef/koralzátony

2017 09 18
Szeptember 18.
Vilamendhoo - manták
Kimegyünk hajókázni egyet és megnézzük testközelböl a mantákat és egy pár teknöst!

2017 09 19
Szeptember 19.
Vilamendhoo
A sziget túlsó oldala - ahol a part már sokkal inkább eltünt és helyenként csúnyácska zsákokkal van megtámasztva.

2017 09 20
Szeptember 20.
Vilamendhoo
Napfelkelte és reggeli gém (szet & meccs) :) Aztán naplemente, esti koncert és koktél!

2017 09 21
Szeptember 21.
Vilamendhoo
Ma is csodás idönk van, kimegyünk sznorizni, aztán csodáljuk a naplementét!

2017 09 22
Szeptember 22.
Vilamendhoo - szivárvány
Reggel esöre áll az idö, látunk szép szivárványt is (sajnos csak felet), aztán elmennek a csúnya felhök és kiderül az idö!

2017 09 22
Szeptember 22.
Vilamendhoo - Kókusz
Kóóóóóóókusz! Itt is felmászik a srác a pálmafára a kedvünkért és csapra vernek egy diót! Aztán délután egy másik némi alkohollal vegyítve :) Angaga pucc Vilamendhoo

2017 09 22
Szeptember 22.
Vilamendhoo - Naplemente
Naplementenézöben!

2017 09 23
Szeptember 23.
Vilamendhoo - hazafelé
Irány hazafelé, hajnaltájt.

2017 09 12-22
Szeptember 12-22.
Angana + Vilamendhoo Reef
Képek a víz alatt készült videókból. A reef Vilamendhoon volt szebb, igaz jobb idönk is volt, mint Angagán, többet tudtunk menni és kívülröl is körbeúsztuk a szigetet. A korallok nagy része itt is halott, de sokkal több fajta hallal találkoztunk és a lagúnában is sokkal gazdagabb volt az élövilág, mint Angagán. Maguk a videók itt:
Angaga Reef
Vilamendhoo Reef